HTML

Csillogó fogak Csillag dokival

Friss topikok

  • A fogdoki: @Lacííí: Kedves Laci! Köszönöm, hogy hozzászólt a blogomhoz! :-) Nagyon örülök, amikor hasonló kér... (2014.03.25. 23:08) Kérem a következőt!

2014.01.26. 20:29 A fogdoki

"Van lyukas fogam? Pedig naponta háromszor is mosok fogat!"

Ezt a két mondatot nap mint nap hallom a pácienseimtől. Ilyenkor megkérdezem, hogy a fogközöket hogyan tisztítják. Fogselyemmel? Fogköztisztító kefékkel? Esetleg valami más módszerrel? Tudom, hogy költői a kérdés, de a hatás kedvéért nem hagyhatom ki. :-) A válasz természetesen 99%-ban az, hogy sehogyan.

Ez egy kicsit olyan, mintha az ablaknak mindig csak a belső oldalát tisztítanánk, aztán pár év múlva csodálkoznánk, hogy miért nem látunk ki rajta rendesen. Pedig mi minden hónapban lemossuk az üveget!

Nem is szeretem azt a kifejezést használni, hogy "fogat mosni". A fogakat nem vadul súrolni kell a fogkefével, ahol érjük őket, hanem gondosan meg kell tisztítani mind az 5 felszínüket!

"Öt felszíne van egy fognak?" - kaphatják fel sokan a fejüket. Igen, öt. Na jó, a frontfogaknak inkább csak négy.

Az egyszerűség kedvéért képeken mutatom meg őket:


Elülső felszín.JPG Hátsó felszín.JPG Belső felszín.JPG

Külső felszín.JPG Rágófelszín.JPG

Kis fantáziával bárki láthatja, hogy fogkefével csak a rágófelszín, a külső- és a belső felszín tisztítható tökéletesen. Nincs az az agyonreklámozott hajlítottnyelű-íveltfejű-cikkcakkossörtés csodafogkefe, ami az elülső- és a hátso felszíneket is tökéletesen tisztítaná. Ezért ott lepedék marad, benne baktériumokkal, amelyek vígan garázdálkodhatnak és fogszuvasodást meg fogágybetegséget okoznak

(Persze ha valakinek minden második foga hiányzik és van elég hely két foga között, akkor más a helyzet, de jó esetben mindenkinek vannak olyan fogai, amelyek érintkeznek egymással :D )

A megoldás kézenfekvő: a fogközöket is tisztítani kell, ezáltal az elülső és a hátsó felszínek is lepedék- és baktériummentesek lesznek. (Jut eszembe: aki még nem tudná, elsősorban nem azért "mosunk" fogat, hogy fehérek legyenek, hanem hogy ne romoljanak el...)

A fogköztisztításra a legelterjedtebb eszköz a fogselyem. Nem egyszerű használni, senki nem szereti használni, és sajnos nem is elég jó a tisztító hatása. Az egyetlen eszköz, aminek a használata is egyszerű és tökéletes a hatása, az a fogköztisztító kefe. Használatát mégsem ajánlom senkinek megelőző fogorvosi vizsgálat nélkül. Többféle méret is létezik, és nem javaslom senkinek, hogy találomra válasszon közülük! Pontosan ahogyan szemüveget sem jó ötlet próbálgatás alapján a Supermarketekben megvásárolni...

Tapasztalataim szerint a legjobb minőségű és méretű fogköztisztító kefék a Solo Stix-ek, melyeket a Solo Profilaxis rendelőkben lehet beszerezni.

a fogdoki

Szólj hozzá!

Címkék: fog fogmosás fogszuvasodás fogselyem SOLO Profilaxis SOLO profilaxis fogköz


A bejegyzés trackback címe:

https://csillogofogak.blog.hu/api/trackback/id/tr745783884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása