HTML

Csillogó fogak Csillag dokival

Friss topikok

  • A fogdoki: @Lacííí: Kedves Laci! Köszönöm, hogy hozzászólt a blogomhoz! :-) Nagyon örülök, amikor hasonló kér... (2014.03.25. 23:08) Kérem a következőt!

2013.11.30. 20:56 A fogdoki

Egészségesek a fogaim. Vagy mégsem?

Minden kedves olvasó tegye a kezét a szívére: Mikor járt utoljára fogorvosnál és mi volt a látogatás célja? Amennyiben a válasz: kevesebb mint fél éve és általános ellenőrzés miatt, akkor nagyon boldog vagyok. Sajnos a betegek döntő többsége csak akkor jelentkezik nálam, amikor már valmiféle panasza van. A két legtipikusabb panasz: "Napok óta fáj a fogam" és: "Letört a fogam". Az állítólagos "fogletöréssel" kapcsolatban van mit tisztázni, ezért következő bejegyzésemet ennek a témának fogom szentelni.

No de maradjunk az eredeti témánál! Attól, hogy nem fáj valakinek a foga, nem érez vagy lát lyukat a fogain és nem vérzik az ínye, még nem biztos, hogy minden tökélesetesen rendben van a szájában és nem zajlik valami alattomos folyamat szépen csendben a háttérben. Sőt. Ha valaki csak fogkefét és fogrémet, esetleg pluszban még szájöblögetőt használ fogai tisztításához, 100%-os valószínűséggel található fogszuvasodás és fogágygyulladás a szájában, több helyen is.

A legveszélyesebb betegség a "rejtett", két fog közötti szuvasodás, melyet szeretnék a szemléletesség kedvéért képeken is bemutatni. A fotókon látható fogak teljesen egészségesnek ítélt fogak voltak, melyeket fogszabályozási okokból távolítottam el (az most nem számít, hogy tömöttek voltak).

Az első képen azt láthatjuk, hogy a fogak látható felszínei teljesen egészségesek (még egyszer hangsúlyozom, hogy a korrekt töméssel ellátott fogak egészségesnek tekintendőek). A kis barna pöttyök szintén nem veszélyesek. Hogy miért, azt most nem részletezném, későbbi bejegyzéseimben majd kitérek efféle esetekre is.

Fogas Kép 003 jó.jpg

A második fotón a fenti képen szereplő fogak láthatóak, csak elforgattam őket, így most azok a felszínek látszanak, amelyek a szomszédos fogak felé néztek, vagyis "láthatatlanok" voltak. Mindhárom fogon határozott szuvasodást látunk. Élőben ezek már fizikailag is 0,5-1 mm mély lyukak.

Fogas Kép 004 jó.jpg

És pontosan ez a válasz arra, hogy miért erőltetjük mi, fogorvosok a félévenkénti ellenőrző vizsgálatokat. A benyilazott lyukak nagyon gyakran panaszmentesek. Nem fájnak, nem látszanak, érzékenységet is csak viszonylag előrehaladott állapotukban okoznak. A fenti elváltozások még kis beavatkozással (értsd: kevés fúrással, kis töméssel) kezelhetőek. Az idő előrehaladtával azonban a lyukak egyre nagyobbak lesznek, s előbb-utóbb  panaszt okoznak. (Fordítom: "Letört a fogam" és/vagy "Napok óta fáj a fogam".) Ekkor már az esetek nagy részében egyedül a gyökérkezelés mentheti meg az elhanyagolt fogakat.

Az utolsó esetben egy extrém (de korántsem ritka!) esetet mutatok be. Na, ezt a fogat nem fogszabályozás miatt kellett eltávolítanom :D

Fogas Kép 007 jó.jpg Fogas Kép 008 jó.jpg Fogas Kép 010 jó.jpg

A fenti fog "boldog" tulajdonosa iszonyatos fogfájásról panaszkodott, melyet nem értett, hiszen a fogán nem látott lyukat (1.lép). (A baloldali csücskön látható csepp alakú zománchiány a fogeltávolítás során keletkezett.) Nekem nem kellett sokáig keresnem a fájdalom okát (2.-3. kép). Ekkora lyuk nem 1-2 hónap alatt alakul ki, vagyis a  fenti beteg is megúszta volna egy apró töméssel, ha félévente ellenőrizteti a fogait!


Minden rosszindulatot félretéve remélem, hogy azon kedves olvasóim, akik fél évnél régebben voltak utoljára fogorvosnál, most hanyatt-homlok keresik elő fogorvosuk telefonszámát, hétfő reggel kapják telefonjaikat és mielőbbi ellenőrző vizsgálatért alkudoznak az asszisztensnővel ;-)

A fogdoki

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://csillogofogak.blog.hu/api/trackback/id/tr805669012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása