HTML

Csillogó fogak Csillag dokival

Friss topikok

  • A fogdoki: @Lacííí: Kedves Laci! Köszönöm, hogy hozzászólt a blogomhoz! :-) Nagyon örülök, amikor hasonló kér... (2014.03.25. 23:08) Kérem a következőt!

2013.12.03. 16:20 A fogdoki

Mit tegyek, ha rossz fogakat örököltem?

Ezzel a mondattal nap mint nap találkozom munkám során. Sajnos nehéz erre a kérdésre úgy válaszolni, hogy ne tapossak a páciens önérzetébe. "Rossz" fogakat ugyanis nem lehet örökölni. Létezik egy öröklődő betegség, az amelogenezis imperfecta, amely azt jelenti, hogy a fogzománc hibásan képződik a fog fejlődése során. Jellemzője, hogy minden fognál egyformán jelentkezik és általában a csontok fejlődése is zavart szenved (kar, láb, koponya, stb.) Ez azonban szerencsére elég ritka. Így néz ki:

amelogenezis imperfecta.jpg

A következő, amit ha nem is öröklünk, de a fog fejlődése során alakul ki, az a rágófogak "tetején" található kis barázdák formája, mélysége.  A fogszuvasodás kialakulásának ez az egyik helye. Ha kellően mélyek és vékonykák a barázdák, a fogkefe sörtéi nem érnek le az aljukig, így ott lepedék és szuvasodást okozó baktériumok maradnak. Csak idő kérdése, hogy mikor lesz belőle tömést igénylő "lyuk". Nagy nagyítással így néz ki a barázdák és a fogkefesörték viszonya:
Fogkefe sörte - barázda.png

Ez ellen könnyű védekezni barázdazárással és a mai gyerekeken szerencsére elég gyakran el is végezzük ezt. Folyékony tömőanyagot folyatunk a barázdák mély részeibe, melyek így tisztíthatóvá válnak. Nem lesz lepedék, nem lesznek baktériumok, nem romlik el a fog. Sokan nem tudják, hogy ezt felnőtt korban is meg lehet tenni!

A leggyakoribb azonban a két fog között kialakuló "lyuk". Ez minden fogközben kialakul, amelyet nem tisztítunk megfelelő méretű fogköztisztító kefével. (Éppen ez adja a lényegét az általam is tökéletesnek tartott SOLO Profilaxis rendszernek). Vagyis ha valaki csodálkozva azt kérdezi, hogy annak ellenére, hogy rendszeresen mos fogat, miért lyukadnak ki a fogai, akkor  csak visszakérdezek, hogy a fogközeit hogyan tisztítja. Kb. 95%-ban "sehogy" a válasz. Ezek után egy kis hatásszünetet tartok, és a páciens máris rájön, hogy itt követi el a hibát.

Így hát  nehéz udvariasan válaszolni a címben feltett kérdésre, mert először is azt kell a beteggel megértetnem, hogy gyakorlatilag lehetetlen rossz, romlékony fogakat örökölni, és ha tömegesen romlanak a fogai, annak az egyetlen oka a nem megfelelő otthoni fogápolás. Betömhetem én a fogait, leszedhetem a fogköveit, ha otthon nem tisztítja a fogait 100%-osan és nem jön vissza hozzám legalább félévente ellenőrzésre, újra és újra ki fognak lyukadni a fogai. Sajnos ezt elhanyagolhatóan kevesen szívlelik meg. Sértésnek veszik, hogy azt mertem állítani, hogy nem tudnak fogat mosni, vagy csak egyszerűen nem veszik komolyan. Kényelmesebb azt gondolni, hogy: "A fogorvos nem ért ehhez, nekem az egész családomban mindenkinek gyengék a fogai", mint megkérdezni: "Mit tehetek, hogy megelőzzem a fogszuvasodást?" Pedig nálunk van a válasz és a megfelelő eszközök is. Tudunk segíteni, hogy többé ne kelljen a fúró hangját hallghatni...

A fogdoki

Szólj hozzá!

Címkék: fog fogmosás fogszuvasodás szuvasodás barázdazárás amelogenezis imperfecta SOLO Profilaxis SOLO profilaxis


A bejegyzés trackback címe:

https://csillogofogak.blog.hu/api/trackback/id/tr885673620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása