HTML

Csillogó fogak Csillag dokival

Friss topikok

  • A fogdoki: @Lacííí: Kedves Laci! Köszönöm, hogy hozzászólt a blogomhoz! :-) Nagyon örülök, amikor hasonló kér... (2014.03.25. 23:08) Kérem a következőt!

2013.12.30. 20:15 A fogdoki

Mennyi ideig kell mosni a fogunkat?

Úgy gondoltam, nem árt tisztázni ezt a kérdést, mivel mindenhol mást lehet olvasni. A legnagyobb elektromos fogkefe gyártója 2 percet ajánl, prospektusokban 3 percet javasolnak, szakemberek gyakran 5 percet mondanak. Akkor most melyiküknek van igaza?

A válasz egyszerű: addig kell mosni a fogunkat, amíg 100%-osan el nem távolítottuk a lepedéket minden fogunk minden felszínéről. Na ez pontosan úgy hangzik, mint a receptekben a következő kifejezések: "fűszerezzük ízlés szerint", vagy: "annyi vizet adjunk hozzá, amíg megfelelő állagú nem lesz a tészta". Én ilyenkor mindig elbizonytalanodom és legszívesebben hagynám is az egész macerás procedúrát a francba:-)

Szerencsére van két biztos otthoni módszer annak eldöntésére, hogy maradt -e lepedék a fogainkon:

Patikákban lehet kapni úgynevezett plakkfestő tablettákat, amelyeket ha szétrágunk és a nyelvünkkel szétkenünk a fogainkon, akkor a lepedéket valamilyen élénk színűre színezik (általában pirosra vagy kékre). Gyerekfogászatokon használják őket, de felnőtteknek sem szégyen tenni egy próbát velük! Megmossuk a fogunkat ahogy máskor is szoktuk, majd elrágjuk a plakkfestő tablettát. Tükörben alaposan megnézzük, maradt -e valahol színes rész a fogainkon. Ha igen, akkor tudni fogjuk, hogy azon a részen jobban oda kell figyelni a fogmosásra, vagy más mozdulatokat kell használni. Előnye a módszernek, hogy valóban kénytelenek leszünk tovább próbálkozni, mert a festék nem kopik le magától :D

És most jön a bombabiztos módszer, amit még gyerekkoromban hallottam egy televízióműsorban egy idős fogorvostól. (Én azóta is ezt a módszert alkalmazom, amikor fogat mosok.) Közel harminc év eltelt, és meglepetésemre ismét ezt a trükköt hallottam egy fogorvos kollegámtól. Ráadásul nem is akárkitől, hanem a SOLO Profilaxis-t megalkotó német szaktekintélytől, Dr. Petersen-től. Egyszerűbb, mint gondolnánk: amikor úgy érezzük, hogy mindenhol megmostuk a fogunkat, húzzuk végig kívül-belül fogainkon a nyelvünket! Különösen figyeljünk azokra a részekre, ahol az ínyünk találkozik a fogunkkal! A jól megmosott, tiszta fogak mindenhol tükörsimák. Ha bármiféle egyenetlenséget érzünk, ott még lepedék van, oda még vissza kell egy kis időre térni a fogkefével.

Összefoglalva mai mondandóm lényegét: ne nézzük az órát fogmosás közben! Mossuk annyi ideig, amíg minden felszínen többször is át nem mentünk, majd ellenőrizzük az eredményt nyelvünkkel! Ha mindenhol sima, akkor abbahagyhatjuk. :-)

Ezzel a fogaink 5 felszínéből hármat meg is tisztítottunk. És mi lesz a maradék kettővel? Legközelebb
elárulom azt is! :-)

A fogdoki

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://csillogofogak.blog.hu/api/trackback/id/tr785717998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása