HTML

Csillogó fogak Csillag dokival

Friss topikok

  • A fogdoki: @Lacííí: Kedves Laci! Köszönöm, hogy hozzászólt a blogomhoz! :-) Nagyon örülök, amikor hasonló kér... (2014.03.25. 23:08) Kérem a következőt!

2013.11.27. 22:52 A fogdoki

Kérem a következőt!

Üdv minden kedves olvasómnak!

A névből ítélve nem lesz meglepetés, ha azt mondom, hogy a fogászat, fogápolás témájával kapcsolatos gondolataimat szeretném megosztani a nagy nyilvánossággal.

Magamról annyit, hogy 10 éve dolgozom fogorvosként. Ebben a 10 évben rengeteg tapasztalatot szereztem. Amit nem tudok megszokni és amibe nem tudok beletörődni, az a közömbösség - vagy keményebben nevezhetném hanyagságnak is - ahogyan az emberek a fogaik egészségével szemben viseltetnek.

Na ez rögtön jó nagyívű mondatnak sikeredett, pedig a célom pontosan az, hogy az átlagemberhez szólva megmutassam, miért is érdemes odafigyelni a fogainkra. Kerülni fogok mindenféle tudományoskodást, szakzsargont. Nem kollégáknak írom a blogomat, hanem az utca emberének - vagyis mindenkinek. Főként az állandóan visszatérő problémákat próbálom körbejárni, mert a pácienseim nagy részénél azt tapasztalom, hogy kevés ismeretük van a fogászattal kapcsolatban. Így, a nyugati páciensekkel ellentétben, a fogászati rendelő szemükben maga a kínzókamra, mészárszék, ahová az ember csak akkor teszi be a lábát, ha már napok óta gyötri a fogfájás. Eleinte ezen túllendültem, mostanra azonban egyre inkább elszomorít, hogy jórészt fölöslegesen dolgozunk, mert ha az otthoni odafigyelés hiányzik, a legszebb tömés és pótlás is pár év alatt tönkremegy. Pedig nem is olyan nagy dolog egy picit odafigyelni a szájunk belsejére is.

Azt remélem, hogy az írásaim alapján néhányan magukra ismernek, és ahelyett, hogy megsértődnének, inkább ösztönzést kapnak tőlem és próbálnak változtatni szokásaikon és hozzáállásukon.

Természetesen nagyon szívesen veszek mindenféle hozzászólást és kritikát. Kérdésekkel is lehet bombázni, mindenkinek válaszolok a legjobb tudásom alapján :-)

Csatolják be és állítsák feszesre biztonsági öveiket... vagyis inkább ... kérem foglaljanak helyet a kezelőszékben, hamarosan kezdünk! :-)

A fogdoki

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://csillogofogak.blog.hu/api/trackback/id/tr335661761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szaguldo kacaj · http://szaguldokacaj.freeblog.hu/ 2014.01.28. 10:11:13

Jaj, de sokszor, de sok fórumban leírtam már én is, hogy elsősorban a hanyagság miatt olyan az emberek fogazata, amilyen, nem pedig a pénzhiány miatt. Kaptam is érte hideget, meleget. Végre még egy bátor ember! :)

Lacííí 2014.03.25. 22:45:16

Tisztelt Doktor Úr!

Nemrég jártam én is fogorvosnál, mert sajnos, (azok közé tartoztam) már fájt a fogam!
Egyik fogam gyökér kezelni is kellett, mert letört, és a régi tömés is kiesett belőle. Ha már ott voltam akkor egy másik régi tömésemet is kicseréltettem, valamint van egy pici lyuk egyik fogamon, és azt is megcsináltatom. (még folyamatban van, de az időpont már megvan) :-)
Ami nagyon furcsa a dologban, hogy egyébként nagyon hiú vagyok a fogaimra, (nem azért mert annyira tökéletesen szépek, de nem is csúnyák talán) ezért is furcsállom magam, hogy hagytam eddig fajulni a helyzetet. (igaz eddig sajnos pénzem sem volt rá) Na de mindegy, most már minden rendben lesz. Azóta vásároltam elektromos fogkefét a fogorvosom tanácsára, mert van egy fogam melyet manuális fogkefével nem tudok normálisan megtisztítani, egyszerűen nem érem el. Most már ez is megoldódott. Fogorvosom javasolta, hogy használjak selymet is, mert panaszkodtam, hogy néha fáj az ínyem is (dohányzom is sajnos) Nos, azt is megvettem, és használom is, minden egyes áldott nap. Javult is a helyzet!!! :-) Igazából nem is tudom miért írtam le mind ezt, mert csupán egy kérdésem volna. (jelenleg szabin van a doktorom és nem tudom megkérdezni tőle) Van pár fogam, ami igen zártan illeszkedik egymáshoz, és még befele óvatosan csak-csak be tudom helyezni a selymet, de kifelé már nagyon nehézkes. Néztem videót a selyem helyes használatáról, és olvastam is sokat róla. Tudom, hogy felfelé húzva C alakban kellene vele megtisztítani a fogakat, de nekem ez egyszerűen a szoros zárás miatt nem megy. :-( Így kifelé csak úgy tudom kivenni a fogselymet, hogy húzogatnom kell. Ez viszont olvasataim szerint, nem igazán jó. Kérdésem az volna, hogy megsérthetem e esetleg a fogamat, vagy csinálhatok e nagyobb gondot, mint jót, ha továbbra is így tudom csak használni a selymet?
Válaszát előre is köszönöm!

Mindenkinek üzenem, és valóban ajánlom, tényleg látogassák meg a fogorvosukat fél évente, ha kell ha NEM, mert megéri!!! :-) Így nem lesz szenvedés, Nincs fájdalom, viszont lesznek még szép egészséges fogak 60 éves korban is!! :-)

A fogdoki 2014.03.25. 23:08:20

@Lacííí: Kedves Laci! Köszönöm, hogy hozzászólt a blogomhoz! :-)
Nagyon örülök, amikor hasonló kérdésekkel fordulnak hozzám, ugyanis a fogaink egészsége közel 100%-ban az otthoni fogápoláson múlik. Külön örülök, hogy a fogselyemmel kapcsolatban kérdezett! Nos, valóban jók a megérzései, ha a C alakban megfeszített fogselymet húzogatjuk a fogközben, az hosszútávon a fognyak kopását, ezzel együtt extrém érzékenységet okozhat. Fontos lenne tudni, hogy milyen selymet használ, ugyanis azok anyaga és vastagsága eltérő. Így látatlanban az Oral B Pro Expert fogselymét javasolnám. Az egyik legvékonyabb, a bevonata miatt teljesen egységes, nem oszlik szálakra. Viszonylag hosszabb darabot kell letépni, ujjainkra rácsavarni (különböző fogakhoz illetve lent-fent általában másik ujjakon kényelmes). Fontos, hogy teljesen meg tudjon feszíteni egy 1-2 cm-es szakaszt, mint egy húrt, így biztonságosabb a bevezetése a fogközbe. Ha így sem megy a dolog, akkor a fogorvosának kellene majd megemlíteni a problémát, így ő meg tudja vizsgálni, hogy miben akad meg a fogselyem.
Létezik még egy kevesek által ismert fogtisztítási rendszer, kifejezetten igényes embereknek. Erről a www.soloprofilaxis.hu oldalon tud tájékozódni, illetve összefoglalót olvashat róla honlapomon is: www.csillagdent.hu.
Amennyiben újabb kérdése, megjegyzése van, továbbra is szívesen megválaszolom őket! :-)
süti beállítások módosítása